Держдеп дозволив виїзд з України держслужбовцям США. Члени їхніх сімей мають обов’язково покинути Київ

Державний департамент США 24 січня дав дозвіл на добровільний від’їзд державних службовців США та наказав виїхати членам родин держслужбовців із посольства у Києві.

Про це вказано на сайті посольства США в Україні.

Згідно з рішенням, держслужбовцям дозволили залишити Україну, якщо вони бажають. Для них виїзд не є обов’язковим, на відміну від їхніх сімей. Статус розпорядження про від’їзд з посольства США переглянуть не пізніше як за 30 днів. Держдепартамент вирішив дозволити виїзд з дипломатичної місії в Україні через «особливу пересторогу за постійні зусилля Росії з дестабілізації країни та підриву безпеки громадян».

У Держдепі стверджують, що проводили консультації з українським урядом щодо цього кроку і координують свої дії з посольствами країн Альянсу та країн-партнерів у Києві, а вони визначають свою позицію. Крім того, Державний департамент оновив свої офіційні поради щодо подорожей в Україну: «Не подорожуйте через посилення загроз значних військових дій Росії проти України».

Що передувало?

Нещодавно посольство США в Києві звернулося до Держдепартаменту з проханням надати дозвіл на виїзд з України усіх «необов’язкових співробітників» та членів їхніх сімей, писав CNN із посиланням на джерела.

Джерело зазначило, що президент Володимир Зеленський розмовляв з держсекретарем США Ентоні Блінкеном з цього приводу і зауважив: якщо Сполучені Штати підуть на такий драматичний крок — це буде «перебільшенням».

Можливий напад з боку РФ

За даними The New York Times, біля кордонів України залишаються приблизно 100 тисяч російських військових. Зокрема, Росія стягує військову авіацію. А у Білорусі в лютому заплановані військові навчання з Росією, і солдати вже починають прибувати до країни.

В українській розвідці кажуть, що Росія готується до можливої атаки на схід і південь України в січні-лютому 2022 року. Американські розвідники (відповідно до можливого сценарію, яким поділився Bloomberg), вважають, що наступ на Україну може відбутися з трьох напрямків: з окупованого Криму, Білорусі та російського кордону.

Share this post

scroll to top