На Самбірщині відновлюють розписи в одній з найстаріших дерев’яних храмів Карпат

У Михайлівській церкві в селі Ісаї на Самбірщині триває реставрація старовинних розписів, на яку в обласному бюджеті виділили 3,2 мільйона гривень.

Про це повідомили у Львівській ОВА.

28 серпня відбулася виїзна науково-реставраційна рада, де під час засідання обговорювалися робочі питання. Зокрема збереження пошкоджень від шрапнелі часів Першої світової війни, встановлення сходів на хори, встановлення іконостаса після завершення робіт та музеєфікація пам’ятки.

Художник-реставратор Олег Рішняк зазначив, що минулого року розписи центральної частини церкви були майже невидимі через щільні шари кіптяви та забруднень.

«Ми ще можемо бачити ці забруднення на “вітрилах” і в нижній частині, але роботи там ще тривають. Також бачимо наскільки вдалося все укріпити, видалити шари бруду, відкрити автентичну колористику. Виконуючи естетичну реінтеграцію малярства, ми керувались принципами наукової реставрації: тонували живопис задля збереження естетичної цілісності художнього твору та уникали відтворення та реконструкцій втрачених елементів стінопису», – додав він.

До робіт залучили студентів-реставраторів одного з львівських коледжів. За словами директорки обласного департаменту архітектури та розвитку містобудування Олени Василько, участь молодих реставраторів у цьому проєкті є важливим кроком у їхньому професійному розвитку та формуванні нового покоління реставраторів.

Довідка

Церква святого Архистратига Михаїла у селі Ісаї Самбірського району збудували у 1663 році за проєктом архітектора Іллі Пантелеймона. Один із найстаріших дерев’яних храмів Карпат. У 1722 році поруч звели дзвіницю, разом із якою церква має статус пам’ятки архітектури національного значення.

Напередодні Другої світової війни селяни перестали використовувати цю церкву, оскільки поруч збудували нову, муровану. У радянські часи унікальний дерев’яний храм використовували як колгоспний склад.

У 2018 році церкві надали статус аварійного об’єкта, тож і почали порятунок. До 2021 року тут провели протиаварійні роботи, відреставрували дах і куполи церкви.

У 2022 році жодних робіт тут не проводили через початок повномасштабного вторгнення РФ.

Втім вже у 2023 році реставрацію старовинної церкви відновили. На це в обласному бюджеті-2023 передбачили 3,6 млн грн, 1,9 млн грн із них пішли на оплату роботи підрядника, який вже провів стабілізаційні роботи. Цього ж року вдалося вивести храм з аварійного стану.

Share this post

scroll to top