На Тернопільщині в повітрі зафіксували перевищення вмісту хлору до десяти разів

На Тернопільщині в результаті нічної атаки РФ на нафтобазу спостерігається перевищення вмісту хлору від чотирьох до десяти разів.

Про це повідомила гендиректорка Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб Оксана Чайчук під час брифінгу. 

За словами Оксани Чайчук, зранку перевищення показників не було. Хлор є важкою хімічною речовиною та після викиду спершу знаходився у високих шарах атмосфери, тому його було неможливо виявити. Втім згодом у Центрі зафіксували перевищення нормативів у атмосферному повітрі.  

«При нормі 0,1 міліграм на метр кубічний є перевищення від 0,4 до 1,01. Від чотирьох до десяти разів у атмосферному повітрі. Радимо мешканцям обмежити тривале перебування на свіжому повітрі. Обмежити доступ атмосферного повітря у закриті приміщення. Якщо є можливість, застосовувати рекуператор. Вікна і двері завішати вологими простирадлами, щоб хлор, який є у атмосферному повітрі, зв’язувався з водою і не потрапляв у приміщення», – наголошує Оксана Чайчук.  

Також місцева влада закликає мешканців Тернопільщини обмежити перебування на водних об’єктах. 

Симптоми при отруєнні хлором: 

  • почервоніння слизових оболонок очей; 
  • сухість слизових оболонок та печіння в горлі; 
  • просідання та охриплість голосу; 
  • зниження артеріального тиску; 
  • тахікардія. 

Відомо, що у ніч на вівторок, 20 серпня, під час повітряної тривоги на Тернопільщині в результаті влучання «Шахеду» спалахнула пожежа на нафтобазі.

Share this post

scroll to top