«Продовжила рятувати навіть після смерті»: у Львові трансплант-координаторка стала доноркою органів

Трансплант-координаторка з Хмельницької обласної лікарні навіть після власної смерті змогла сприяти пересадці органів — вона стала доноркою нирок для двох жінок, які через свої хвороби потребували діалізу. 

Про це розповіли керівник Центру трансплантології Максим Овечко та завідувач відділення невідкладної допомоги Сергій Іщук із Першого медоб’єднання Львова.  

«Трансплант-координаторка, яка допомагала пацієнтам із пересадженими органами, продовжила рятувати життя навіть після своєї смерті. Лікарка стала посмертною доноркою для двох жінок із нирковою недостатністю», — розповіли в медустанові.    

Доноркою стала 55-річна лікарка-імунологиня Хмельницької обласної лікарні Галина Грановська. Медики розповіли, що все життя вона присвятила порятунку пацієнтів. А щойно в Україні почав розвиватися напрямок трансплантології, Галина стала трансплант-координаторкою і відтоді відповідала в області за видачу препаратів імуносупресії пацієнтам із пересадженими органами.  

Днями в жінки, яка мала вроджену ваду серця та проблеми із судинами, стався інсульт — медики не змогли врятувати колегу. Тоді дочка трансплант-координаторки ухвалила рішення про посмертне донорство.  

«Я точно знаю, що мама цього хотіла б. Коли її просили про допомогу, вона завжди відгукувалася — чи то вдень, чи вночі.  І можливість зробити добру справу наприкінці свого життєвого шляху для неї однозначно важлива», — заявила донька Поліна Грановська.  

Так, одразу дві жінки, які мали хронічні хвороби нирок термінальної стадії та перебували на гемодіалізі, отримали допомогу. 

Одна з них — це 39-річна жителька Буковини, яка половину свого життя хворіє на пієлонефрит — інфекційне запалення нирок. Ще одна жінка — 60-річна жителька Закарпаття, якій повністю видалили уражені полікістозом нирки, — жила лише завдяки штучному очищенню крові.  

«Це дуже важко. Мені до діалізу щоразу треба було подолати 40 кілометрів, і це по 3-4 рази на тиждень. Я настільки щаслива, що нарешті стану здоровою людиною, не можу вам передати», — наголосила одна з пацієнток.

Обом успішно пересадили нирку від посмертної донорки. Жінки вже вдома і нарешті можуть жити без діалізу.  

Share this post

scroll to top