Борислав із жовтня не прийматиме відходи зі Львова

Рішення пов’язане з закінченням договору оренди між Бориславською міськрадою та місцевою компанією

Із 1 жовтня 2024 року Бориславське сміттєзвалище припинить приймати сміття з міста Львова. Це пов’язано з закінченням дії договору оренди між Бориславською міською радою та ТзОВ “Грінера Борислав”, яке протягом трьох років відповідало за експлуатацію полігону. Про це повідомила у п’ятницю, 31 травня, Бориславська міськрада.

Що робитимуть з сміттєзвалищем у Бориславі після закінчення договору

Як ідеться у повідомленні, за час дії договору “Грінера” значно покращила стан сміттєзвалища. Однак, через воєнний стан та інші фактори, компанії не вдалося виконати договірний план з завезення сміття з інших населених пунктів. “За умовами договору «Грінера» мала впорядкувати сміттєзвалище, використовуючи кошти із завезення сміття з інших населених пунктів,” — зазначили у Бориславській міськраді. Крім того, додали: 

“Станом на 27 травня 2024 року із загального обсягу залишаються недовезеними ще 15 тисяч 300 тонн. За прогнозами управителя до кінця дії договору, а саме до жовтня цього року, їм так і не вдасться завезти близько 8 тисяч тонн, оскільки з багатьох населених пунктів економічно не вигідно возити сміття на таку далеку відстань, у них є альтернативні ближчі майданчики.”

Відтак, Бориславська міськрада розглядає два варіанти подальшої експлуатації місцевого сміттєзвалища:

  1. Закрити сміттєзвалище і вивозити бориславські відходи на інші полігони.
  2. Підписати договір з “Грінера Борислав” на продовження управління сміттєзвалищем і використовувати його в межах завезення відходів виключно з Бориславської громади та кількох ближніх громад, що загалом становитиме не більше 50 тонн відходів середньодобового обсягу.

Якщо обслуговувати сміттєзвалище продовжить “Грінера”, компанія залишить за собою відповідальність за екологічний стан полігону.

Приймати сміття зі Львова припинять

Попри це, Бориславська міськрада анонсувала, що незважаючи на те, яке рішення щодо сміттєзвалища приймуть місцеві депутати, сміття зі Львова до Борислава з жовтня цього року приймати не будуть.

Нагадаємо, сміття зі Львова приймають три міста Львівської області: Борислав, Стрий і Буськ. Це пов’язано з тим, що власного сміттєзвалища Львів не має, адже Грибовицьке сміттєзвалище, яке діяло з 1957 року, закрили. Полігон до цього протягом десяти років діяв незаконно, і був переповнений сміттям. Однак зі Львова продовжували туди звозити відходи, аж допоки у 2016 не трапилась пожежа, на якій загинули рятувальники. Після цього полігон остаточно закрили.

До слова, Львівська громада упродовж кількох років платить іншим громадам області, які погодились приймати тверді побутові відходи на свої полігони. Зокрема, 22 березня 2024 року виконавчий комітет Львівської міської ради вирішив перерахувати:

  • 94 208 грн Бориславській міській раді
  • 82 586,00 грн Буській міській раді
  • 583 992 Стрийській міській раді

Джерело /lviv.media/

Share this post

scroll to top