Після купівлі доларів є 15 хвилин: в НБУ розповіли українцям про важливе правило

В Україні при купівлі валюти за правилами, затвердженими постановою правління НБУ, є можливість повернути валюту та отримати назад гривню без сплати комісії.

Однак така можливість є лише впродовж 15 хвилин після операції.

“Ви можете провести зворотну валютно-обмінну операцію упродовж 15 хвилин після обміну. Але лише якщо маєте квитанцію чи розрахунковий документ. Це передбачено Постановою правління НБУ №2 “Про затвердження Положення про здійснення операцій із валютними цінностями”, – зазначають в роз’ясненні НБУ.

При тому, якщо ви хочете обміняти валюту старого зразка, банкноти варто перевірити на сайті центрального банку тієї країни, валюту якої хочете обміняти.

“У деяких випадках таку валюту можна обміняти у будь-якому обмінному пункті. Наприклад, у випадку з банкнотою 500 євро або доларами США, надрукованими після 1914 року, які залишаються платіжними засобами. Проте в інших випадках валюту можна обміняти лише у центральних банках країн-емітентів”, – пояснюють НБУ.

Яку валюту не вийде обміняти

В Україні діє заборона на будь-які операції з білоруськими та російськими рублями. В результаті клієнти, які мають рахунки в цій валюті, не можуть зняти кошти або обміняти їх на гривні.

Про це повідомили співробітники Приватбанку у відповідь на скаргу клієнта. Той заявив, що він багато разів звертався до банку із проханням обміняти рублі на гривні, проте банк відмовлявся від такої операції. У “Приваті” пояснили свою позицію.

Так, правила НБУ ще від 25 лютого 2022-го зобов’язують банки забезпечити зберігання заблокованих коштів до “дня закінчення терміну дії санкцій/скасування санкцій/стягнення таких коштів у дохід держави”.

Також запроваджено заборону уповноваженим установам здійснювати будь-які валютні операції з використанням російських рублів та білоруських рублів.

Share this post

scroll to top