Угорщина заявила, що не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців

Віцепрем’єр-міністр Угорщини Жолт Шем’єн заявив, що його країна не видасть Україні українського біженця, незалежно від того, є він військовозобов’язаним чи ні.

Про це пише угорське видання ATV з посиланням на відповідь Шем’єна на запит.

Посадовець заявив, що Угорщина не розслідує, є людина військовозобов’язаною в Україні чи ні, та, «виходячи з елементарної гуманності, не дозволить відправити її на смерть».

Він заявив, що «кожен біженець з України [в Угорщині] — у цілковитій безпеці та отримує всю допомогу — чи то угорську, чи то українську».

Повернення призовників з-за кордону

16 квітня 2024 року президент України Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію. У ньому передбачається обмеження консульських послуг для чоловіків від 18 до 60 років без військово-облікових документів.

Закон набуде чинності 18 травня, проте українські консульства вже перестали приймати документи у громадян призовного віку на отримання консульських послуг. Чому так сталося і коли відновлять надання послуг, читайте тут.

Крім того, уряд заборонив пересилати закордонні паспорти та паспорти громадянина України за кордон. Тепер призовники зможуть отримати їх тільки в Україні.

На тлі цього в Німеччині оголосили, що рішення призупинити консульські послуги для українських чоловіків призовного віку не вплине на їхній статус біженців.

Водночас у Литві допускають, що можуть посприяти поверненню до України чоловіків призовного віку. Там заявляють, що ще не розглядали конкретні сценарії та стежать за діями Польщі в цьому питанні.

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна може допомогти Україні повернути військовозобов’язаних додому. Каже, поляки обурені, коли бачать українців призовного віку «в готелях і кафе». А ось Міністерство внутрішніх справ Польщі пообіцяло продовжити тимчасовий захист для українських біженців, які не матимуть паспортів.

У США заявили, що Вашингтон не має жодного рішення чи офіційної позиції щодо спроби України повернути військовозобов’язаних. Однак уряд країни поважає право Києва визначати свою політику.

Share this post

scroll to top