Голова нацполіції проти залучення поліціянтів до вручення повісток

Голова Національній поліції України Іван Вигівський вважає, що покладення на поліціянтів функції вручення повісток громадянам стане для них додатковим навантаженням, коли поліція і так працює у посиленому режимі та виконує непритаманні їй функції.

Про це він повідомив в інтервʼю «РБК-Україна».

«Лунає багато думок, заяв і коментарів стосовно роздачі повісток поліціянтами, а деякі діячі періодично озвучують навіть ідею про те, що поліцію необхідно мобілізувати та зобов’язати роздавати повістки без залучення ТЦК», — розповів Вигівський.

Він наголосив, що поліція «максимально сприяє ТЦК» в тому, щоб встановлювати місцеперебування ухилянтів та, за наявності необхідних документів від ТЦК, доставляти до них таких людей.

«Але вручення повісток, спільні наряди — це додаткове навантаження, й у нас немає такого ресурсу, щоб поставити біля кожного працівника ТЦК ще й поліціянта», — пояснив голова Нацполіції.

Він нагадав, що поліціянти стоять на блокпостах, щодня виконують свої обов’язки, в тому числі й «непритаманні поліції функції».

«Ми готові допомагати, але особисто фізично поліціянти ходити роздавати повістки не будуть. Принаймні до того [моменту], поки законом не буде встановлена така норма та це не буде визначено нашим функціоналом», — наголосив він.

Що з законопроєктом про мобілізацію?

Його вирішили відкликати з розгляду в залі парламенту 11 січня. За результатами засідання погоджувальної ради в закритому режимі вирішили повернути законопроєкт ініціаторові, тобто Кабінету Міністрів. Згодом уряд офіційно відкликав його.

Лідер фракції «Слуга Народу» Давид Арахамія казав, що стосовно законопроєкту було багато дискусій, оскільки не всі норми можуть підтримати. За його словами, деякі положення відкликаної редакції законопроєкту порушують права людини, а деякі «неоптимально сформульовані». 

Міністр оборони Рустем Умєров заявив, що команда міністерства вже підготувала нову редакцію законопроєкту про мобілізацію. За його словами, у ній врахували всі пропозиції, які погодили з депутатами на засіданнях парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Заступниця міністра оборони Наталія Калмикова в етері телемаратону 15 січня заявляла, що нову редакцію законопроєкту про мобілізацію внесуть до Верховної Ради, найімовірніше, за кілька тижнів. До того часу цю редакцію мають погодити в уряді.

Share this post

scroll to top