Як вплинула війна на ринок нерухомості Львова?

Ринок вторинної нерухомості у Львові нагадує живий організм, який змінюється й адаптується до нових обставин. Будівництво нових житлових об’єктів наразі не розпочинається. Тож імовірно, що в найближчому майбутньому потенційні покупці стикнуться з дефіцитом пропозицій. Вартість квадратних метрів, відповідно, зростатиме.

Спрогнозувати ситуацію на львівському ринку нерухомості після закінчення війни складно. Тому зараз купити квартиру у Львові на вторинному ринку — найвигідніше й найбезпечніше рішення. Далі все залежатиме від того, скільки ще шкоди зазнає Україна і в яких кордонах залишиться.

Як змінилася ситуація на ринку нерухомості Львова від початку війни

Західні регіони прийняли велику кількість переселенців. Тому логічно, що попит на вторинне житло зростав, ціни підіймалися, а пропозицій ставало дедалі менше. Вартість квадратного метра навесні зросла майже на 64%, якщо порівнювати з жовтнем 2021. При цьому пропозицій стало менше на 81%. Попит на купівлю житлової нерухомості знизився несуттєво, якщо порівнювати з центральними й східними регіонами, — лише на 21%.

Ситуація з орендою мала доволі плачевний вигляд. Приріст цін становив 96%. Пропозицій стало менше майже на 66%. Попит зріс лише на 15%. Зате влітку цей показник подвоївся, адже все менше українців прагнуло втекти за кордон. Тож багато хто шукав прихисток саме в місті Лева.

Ситуація досі не врегулювалася. Зате на локальному рівні створили так званий «‎чорний список». Туди заносили контактні дані власників, котрі вирішили нажитися на війні. Наприклад, майже вдвічі підняли вартість помешкання, яке раніше здавали в оренду.

Державний реєстр

Відразу після початку повномасштабного вторгнення Міністерство юстиції України оголосило про закриття Державного реєстру прав на нерухоме майно. Тож всі офіційні операції з житловою нерухомістю припинилися. Вже в травні доступ знову відновився, тож на ринку спостерігалося певне пожвавлення. Влітку житло дозволили продавати за довіреністю. Попит зріс, адже своє помешкання вирішили продати ті, хто виїхав за кордон і не планує повертатися.

Вплинув той факт, що не було змоги змінювати прописку (місце реєстрації проживання). Відповідно, «‎виписати» людей з квартири стало неможливо. Тож купувати таке помешкання ніхто не поспішав.

Скільки зараз коштує квартира у Львові

Середня ціна за м² вторинної нерухомості у Львові станом на вересень 2022 року складає 50 570 грн (~ 1 216$). Традиційно найвищу ціну доведеться викласти за житло в центрі й прилеглих мікрорайонах:

  • Личаків;
  • Замарстинів;
  • Клепарів;
  • Софіївка;
  • Кайзервальд.

Найменше пропозицій припадає на вул. Наукову й Трускавецьку. Це пов’язано з тим, що поблизу знаходиться Міжнародний аеропорт «‎Львів». Власники не поспішають продавати помешкання в цьому районі, адже вартість м² коливається в межах 35 890 грн. До того ж інфраструктура там не надто розвинена, за винятком великого ТРЦ «‎Victoria Gardens».

Бюджетне житло варто шукати на Сихові. Людям, котрі працюють з дому, слід розглянути прилеглі населені пункти, як-от:

  • Рясне-1;
  • Малехів;
  • Великі Грибовичі;
  • Давидів.

Якщо потрібен заміський котедж, то варто розглядати варіанти поблизу вул. Личаківської. Там зосереджено чимало австрійських і польських люксів. За елітним приватним помешканням можна відправитися в Брюховичі.

Яке житло шукають потенційні клієнти

Запити кардинально не змінилися. Тільки зазнали певних доповнень, пов’язаних з сьогоднішніми реаліями життя. У виграші — житло в компактних кварталах або в районі зі змішаною забудовою. Не менш важливо, аби в пішій доступності функціонували магазини, кав’ярні, медичні заклади й аптеки, школи й садочки, справно курсував громадський транспорт. До додаткових переваг належить сусідство з парками й лісами, дитячими майданчиками, торгово-розважальними центрами, офісними приміщеннями. Двір має бути закритим і вільним від автомобілів.

Війна суттєво вплинула на портрет ідеальної квартири. Так, потенційні покупці звертають увагу на наявність підземного паркінгу. Важливо, аби його можна було облаштувати як тимчасове бомбосховище. Вагому роль відіграє інклюзивність житлових об’єктів.

Близько 95% клієнтів готові інвестувати виключно у вторинну нерухомість. І це не дивно. Ніхто не хоче чекати 2023 року й здачі новобудови, якщо проживає на орендованій квартирі. Або ж стикатися з можливими ризиками, як-от незавершене будівництво.

Нові категорії потенційних покупців

Ринок нерухомості Львова «‎оживає» доволі активно. Пов’язано це з появою кількох нових груп потенційних покупців:

  1. Тимчасово переміщені особи (ТПО). Люди, котрі вимушено покинули свої домівки, адаптувалися до життя в чужому місті. Тож тепер готові «‎впустити коріння» й почати життя спочатку.
  2. Фахівці. Багато компаній переїхало до міста Лева. Тож тепер пошуком житла займаються їхні працівники.
  3. Інвестори. Йдеться як про тих, хто купує житло з метою подальшої здачі в оренду, так і тих, хто вкладає вільний капітал.

Цікаво, що купівлею вторинної нерухомості у Львові цікавляться різні категорії населення. Що ще важливо — з різних регіонів. Приблизно 53% попиту припадає на корінних львів’ян і мешканців Львівської області. Близько 21% — на мешканців Київщини. Ще 12% — на людей з інших областей. При цьому 14% потенційних інвесторів зараз знаходяться за кордоном.

Чи варто зараз інвестувати в купівлю вторинної нерухомості

Однозначно, адже вартість заповітних квадратних метрів зростатиме. Впливатиме купівельний настрій, послаблення внутрішньої валюти, темпи відновлення первинного будівництва. Будівельні й оздоблювальні матеріали також подорожчають, як і вся логістика. Попит на житло зростатиме, а пропозицій не побільшає. Це все призведе до різкого подорожчання житлової площі.

Тож зараз гарний час для інвестицій. Головне — вибрати вдалий житловий об’єкт на ринку вторинної нерухомості Львова. Так вдасться ще й мінімізувати ризики, які можуть виникнути при купівлі квартири в новобудові.

Share this post

scroll to top