Що ви знаєте про Дрогобич? Цікаві факти

У день Різдва пресвятої Богородиці, 21 вересня, Дрогобич святкує день міста. Цьогоріч – 931 рік.

Усій Україні Дрогобич відомий завдяки солі, нафті та, звісно-що, завдяки Дрогобицькій ковбасі, яка, як не крути, є дуже смачним сувеніром.

Дрогобич – регіональний національно-культурний та освітньо-науковий осередок Галичини, у минулому значний промисловий центр, вважається столицею “Галицької Каліфорнії”. У середині 19 століття був найбільшим у Європі нафтовим центром. У місті діяли численні нафтопереробні підприємства.

-Саме у Дрогобичі досі працює солеварний завод, який століттями не змінював традицій і є одним з найстаріших солеварних заводів Європи.

-Дрогобич є другим за потенціалом і населенням місто Львівської області (після Львова), розташоване у 86 км на південь від обласного центру.

-Дрогобич славиться своїми сакральними спорудами. Унікальна дрогобицька дерев’яна церква святого Юра внесена до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

-У 2012 році вперше у Західній Україні в Дрогобичі почала діяти міська е-енцклопедія (після Києва Дрогобич в Україні другий).

-2 квітня 1990  вперше в Україні, перед розпадом СРСР, було піднято над містом лише синьо-жовтий український стяг.

-17 квітня 2012 року в місті пройшла Велика Гаївка, участь в якій взяли, як мінімум 5,5 тисяч учасників. Досягнення зафіксовано у Книзі рекордів України.

-Дрогобич має своє власне летовище (малий аеропорт), яке використовується для малогабаритних повітряних суден одним із трускавецьких готельних комплексів. Звідси колись здійснювались авіарейси до Львова, Тернополя, Луцька та Івано-Франківська. На сьогодні, це лише історія.

-В Дрогобичі знаходиться “вулиця трьох дат” – за Польщі то була вул. 11 Листопада, в епоху Радянського союзу то була вул. 17 Вересня, а в наш час вулиця носить ім’я 22 Січня.

-Найтихіший місяць в Дрогобичі, коли найменше вітрів – серпень

-Дрогобич не перестає дивувати своїми стародавніми таємницями. В ніч з 1 березня на 2 березня 2012 року обвалилась підлога в крамниці «Фото Квеллє» на площі Ринок, 8. Утворилась яма глибиною до трьох метрів, у яку провалилась частина офісної техніки. Коли її оглянули рятувальники, то виявили підземні ходи, один з яких вів у сторону костелу, інший — до ратуші.

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

scroll to top