Дрогобицька друкарня “Коло” отримала гран-прі на Bookforum у Львові

На 28 Bookforum у Львові оголосили переможці BookForum Best Book Award – 2021. Церемонія нагородження відбулася у Музеї етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України, а також транслювалася наживо у соціальні мережі.

Про це інформує Суспільне Львів.

За відзнаку змагалось понад 450 книжок від 106 видавництв. І за традицією книжки оцінювали журі у трьох містах — Львові (голова Василь Кметь), Києві (голова Ярина Цимбал), Харкові (голова Ростислав Мельников) й Одесі (голова Галина Дольник).

Переможці

Гран-прі – Євген Пшеничний “Ярослав Стешенко. Епістолярний монолог”, видавництво “Коло” за глибоку дослідницьку роботу і високоестетичне втілення.

Видання розповідає про життя і творчість Ярослава Івановича Стешенка (1904-1939), бібліографа, книгознавця, екслібрисиста-колекціонера. У ньому вперше опубліковані його листи – їх близько 100 – до бібліолога Левка Биковського, книгознавця, директора бібліотеки Наукового товариства імені Шевченка у Львові Івана-Мар’яна Кревецького, українського бібліографа Володимира Дорошенка, історика, книгознавця Федора Ернста, колекціонера екслібрисів Бориса Чистякова.

Нарис про життя Ярослава Стешенка, примітки, біограми й археографічні коментарі написав упорядник книги, кандидат філологічних наук, автор праць із книгознавства, давньої української літератури та літератури ХІХ – початку ХХ сторіччя, засновник і упорядник “Альманаху бібліофілів” Євген Вікторович Пшеничний.

“Епістолярій Стешенка, – написав він, – цінне джерело для осмислення складних процесів, що відбувалися в українському книгознавстві у 20-30-ті роки ХХ сторіччя”.

Оголосили переможців премії Bookforum Best Book Award. Гран-прі - книжка про життя Ярослава Стешенка

Класична українська література — Леонід Чернов “Чудаки прикрашають світ”, видавництво “Темпора” за перетворення наших двадцятих на літературний бренд і повернення наших двадцятих.

Сучасна українська література — Галина Крук “Хто завгодно, тільки не я”, видавництво “Віват” за гармонію витонченого стилю, чуттєвість образів і авторське осмислення дійсності.

Іноземна література в українському перекладі — перекладач зі староісландської Віталія Кривоноса “Старша Едда”, “Видавництво Жупанського” за знайомство українського читача зі знаковим твором світової класики.

Війна на Донбасі, анексія Криму, переселенці – Денис Казанцев та Марина Воротинцева “Як Україна втрачала Донбас”, видавництво “Чорна гора” за болючий і дієвий посібник для майбутніх поколінь.

Non-fiction — Мемуари Юрія Шевельова “Я — мене — мені…” у двох томах, видавець Олександр Савчук за якісно доповнене нове видання спогадів видатного інтелектуала.

Література для дітей від 0 до 6 — Олеся Мамчич “Овва як бува! Абетка із історії України”, видавництво “Портал” за книжку-маячок, на яку орієнтуватимуться.

Література для дітей від 7 до 12 років — Ліна Максимук, Ірина Голодюк, Марина Старик, Наталія Соболевська автори збірки “Козаки правлять країною”, видавництво Discursus за успішний відхід від шаблонів та оригінальне подання історичного матеріалу.

Література для підлітків і Young Adult — Наталка Малетич «Леся. Мандрівний клубочок”, видавництво «Портал” за сміливу інтерпретацію образу Лесі Українки.

Візуальна книга — Пйотра Лукашевича “Об’єднання Митців artes (1929-1935) та інші історії львівського модернізму” у перекладі та за редакції Андрія Боярова, Центр міської історії за фундаментальне осмислення мистецтва феномену львівського модернізму.

Комікси та графічні романи — переможці не визначені, надіслано замало робіт у номінацію.

Наукова література — Наталя Тихолоз “Петро Франко: Формула долі (Життєпис на тлі доби)” за розкриття багаторівневої складної долі Петра Франка.

Нагорода фокусної теми фестивалю — Андрій Бондар “Ласощі для Медора”, “Видавництво Старого Лева” за дар виявити не так оголені нерви, як найістотніші явні нурти нашої сучасності.

Share this post

scroll to top