Церква пам’яті полеглих у російсько-українській війні – в Новошичах, вперше в Україні

На Дрогобиччині буде ще один паломницький центр. Учора в храмі собору Архистратига Михаїла (колишній костел св. Казимира між Новошичами та Бистрицею) з благословення владики Григорія (Комара) освячено образ Самбірської чудотворної ікони Богородиці.

Цим покладено початок створенню цілого пантеону чудотворних ікон у церкві, що першою в Україні стане храмом пам’яті полеглих у російсько-українській війні.
За словами іконописця Левка Скопа, який є одним із авторів ідеї, крім Самбірської, тут будуть також образи Грушівської, Билицької, Рудківської, Губицької (Українська Кальварія) та Тишківської чудотворних ікон Пресвятої Богородиці.

Також іконописець планує написати ікони небесних покровителів Героїв Небесної Сотні та полеглих у війні, під якими будуть викарбувані прізвища самих Героїв.


Парохом цього храму є отець Василь Полянко – шанований на парохіях Бистриці та Новошич і знаний серед волонтерів і воїнів священник, який часто буває на Сході, бо піклується як про духовну, так і про матеріальну підтримку захисників нашої держави. Цього дня перед входом до храму волонтери поставили скарбничку для збору коштів на придбання квадрокоптера одному із підрозділів ЗСУ.

Скарбничку довелося приклеювати скотчем, бо дув пронизливий вітер. Але в самому храмі, незважаючи на холоднечу, було тепло від колядок і щирих побажань.

Колядував шкільний вертеп, співав Новошицький церковний хор, але зачарувала всіх Ліля Кобільник зі своїми «дзвониками».

Зважаючи на фантастичну акустику, колядки у виконанні цього колективу підносились аж до купола й поверталися вниз, щоби запасти в серця присутніх. Разом із цим колективом колядували священники і сам єпископ Григорій, колядували всі присутні, серед яких і міський голова Трускавця Андрій Кульчинський. Храм, який імперія зла колись перетворила на склад міндобрив, ожив, щоби увічнити пам’чть тих, хто поклав своє життя за Бога та Україну в боротьбі зі спадкоємницею тої страшної імперії – путінською Росією.

Іван Швед

Share this post

scroll to top